Hocalı Katliamı Konferansı Düzenlendi

09 Kas


  Hocalı Katliamı Konferansı Düzenlendi

Üniversitemiz Tarih Topluluğu tarafından Cumhuriyet Konferans Salonu’nda Yrd. Doç. Dr. Gökmen Kılıçoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Tarihte Hocalı Katliamı” konferansı düzenlendi.

 

Tarih Topluluğu Topluluk Başkanı Fatma Dilan Yeğin’in açılış konuşmasının ardından Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı ve topluluk danışmanı  Yrd. Doç. Dr. Ali Ertuğrul kürsüde yerini alarak tarih topluluğu üyelerine ve başkanına böyle önemli bir faaliyeti düzenledikleri için teşekkür etti.

 

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul konuşmasında, “Bir tarihçi olarak tarihin kırılma anları vardır Hocalı katliamı da bu kırılma anlarından biridir.” dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından söz alan Üniversitemiz İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökmen Kılıçoğlu,  “Hocalı katliamı Ermeniler tarafından bakıldığında Ermenilerin 1915 olaylarının intikamını almak için yapıldığını söylerler. Oysa bu katliamlar emperyalist devletlerin kışkırtmasından başka bir şey değildir. Katliamdan öncesine baktığımızda Ermenistan’da ve Karabağ’daki Türk eserlerini yakarak, yıkarak bu topraklardaki Türk varlığını yok etmeye çalışmışlar. Bölgede ki Türkleri göçe zorlayarak ve ya İran ve Türkiye Rusya da ki Ermenilere teşvikler vererek bu bölgeye göç ettirmişler ve Karabağ da çoğunluk nüfus haline gelmişlerdir. SSCB dağılma sürecinde Ermeniler silahlanmış ve Azerbaycan’ın kırılmasından sonra Karabağ’da özerkliğini ilan etti. Azerbaycan bunu tanımadığı için de savaş kaçınılmaz oldu.” şeklinde konuştu.

 

Hocalı katliamının öncesindeki süreçler hakkında bilgi vermeyi sürdüren Kılıçoğlu, “Karabağ’ın tek havaalanı Hocalı bölgesinde idi bu da Hocalı bölgesinin stratejik önemini arttırıyordu. Azerbaycan’ın kurulu bir ordusunun olmaması ve Sovyetler Birliği’nin bu sorunu çözeceğini düşündüklerinden müdahalede geç kaldılar. Ermeniler de bölgeyi işgal etti Sovyetler Birliği’nin o bölgedeki kontrol dışında kalan bir tümeninin Ermeni olan subaylarını satın alan Ermenistan bu tümenin ateş gücünden faydalanarak Hocalı’da bir gecede cesedi bulunan 623 Türk vatandaşını öldürmüşlerdir.  Hocalı’dan kurtulanların sayısı 2 veya 3 bini geçmemiştir. Şehrin nüfusunun 7000 bin olduğu düşünülürse katliamın gerçek yüzü ortaya çıkar.” dedi.

 

Sözlerine devam eden Kılıçoğlu, dönemin Azerbaycan hükümetinin halkın infialinden korktuğu için katliamı halktan gizlediğini ifade ederek,  “Katliam, Türk diplomatların görüntülerini Türkiye basınına vermesiyle ortaya çıkmıştır. Azerbaycan’da yaşayan Ermenileri bile Ermenistan devleti istihbaratçıları tarafından öldürtülerek suçu Azerbaycanlılar yaptı diyerek halkları kışkırtmaya çalışmıştır. Hocalı’da öldürülenlerin çoğunun vücudundan uzuvları koparılmış gözleri çıkarılmıştır.” dedi.

 

Ermeniler’in Hocalı katliamı sırasında aldıkları esirleri madenlerde zorla çalıştırdıklarını ifade eden Kılıçoğlu, “Ermeniler organ mafyasıyla işbirliği içindeler. Günümüzde Karabağ bölgesine Ermenilerin bile girişleri yasaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.