Sosyal Bilimler Enstitümüz Türk Dış Politikasına Yönelik Konferans Düzenledi

09 Kas


Sosyal Bilimler Enstitümüz Türk Dış Politikasına Yönelik Konferans Düzenledi

Üniversitemizin 10. Yıl Etkinlikleri kapsamında Sosyal Bilimler Enstitüsü, “Dünden Bugüne Türk Dış Politikası: İmkân ve Kabiliyetler Üzerinden Güncel Risk ve Fırsatlar” konulu konferans düzenledi.


Rektörlük Çalıştay Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, Gümüşova Kaymakamı İsmail Sündük, Gümüşova Belediye Başkanı Ahmet Azap Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Selami Yıldız ve öğrencilerimiz katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, öğrencilere bu tür etkinlikleri kaçırmamaları tavsiyesinde bulunarak “Üniversitemiz, 10. yıl etkinlikleri kapsamında çok güzel etkinlikler düzenliyor. Bu konferansta değerli hocamız, bilgi birikimini bizimle paylaşacak. Buna çok önem veriyoruz. Çünkü birikimleri paylaşmak üniversitelerde bir gelenektir. Bu açıdan programın çok yararlı olacağını düşünüyorum. Gelecekte sizler de böyle fırsatlar yaratacaksınız. Gittiğiniz yerlerde bilgilerinizi insanlarla paylaşmanızı bekliyoruz.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Üniversitemiz Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Akbaş, bu tür etkinliklerin insanın ufkunu ve vizyonunu genişlettiğini söyleyerek, “Dünden Bugüne Türk Dış Politikası: İmkân ve Kabiliyetler Üzerinden Güncel Risk ve Fırsatlar” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Türkiye’nin coğrafi anlamda jeopolitik konumunun, hem fırsat hem de tehdit unsurları barındırdığını belirten Doç. Dr. Zafer Akbaş, bu önemli coğrafyada Ülke olarak güçlü olmamız gerektiğine dikkat çekerek güçlü olmadığımız zaman ayakta kalmamızın, birlik ve dirliğimizi korumamızın zor olacağını söyledi.

Ülkemizin imparatorluk bakiyesine sahip olduğunu ifade eden Doç. Dr. Zafer Akbaş,  dünyada imparatorluklar döneminin bitmesiyle Osmanlı Devleti’nin yıkıldığını ve Türkiye’nin modern bir ulus devlet olarak varlığını sürdürdüğünü dile getirdi. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun dünden bugüne yansıyan neticeler sonucu oluştuğunu ve bölgede yaşanan rekabetlerin de bunda etkili olduğunu söyleyen Akbaş, Ülkemizde yaşanan olayların, bölge üzerinde süre gelen hesapların bir devamı olduğunu belirtti.

Türk dış politikasının temel olarak iki ana ekseni olduğunu dile getiren Doç. Dr. Zafer Akbaş, “Cumhuriyet döneminin başından beri iki temel ilkemizden birisi statükoculuk, diğeri ise batıcılıktır. Statükoculuk demek, mevcut sınırların muhafaza edilmesi demektir. Türkiye diğer ülkelerle olan ilişkilerinde, ‘Ben kendi sınırlarımı tayin ettim, diğer yerlerle ilgilenmiyorum.’ demektedir. Bir diğer önemli dış politika ilkemiz batıcılıktır. Türkiye kurulduğu günden beri batılı ülkelerle işbirliği içinde olmuştur. Bu, Müslüman toplumlarla irtibat kurulmayacak anlamına gelmez. Türkiye’nin ekseninin batıya dönük olduğunu anlamak için batılı ülkelerin kurduğu örgütler olan Birleşmiş Milletlere üye olması, Avrupa Birliği’ne girmeye çalışması NATO’ya üye olması bunu açıkça ifade ediyor” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Zafer Akbaş’a teşekkür belgesi takdiminin ardından konferans sona erdi.