ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİMİZ 6. ABANT KONFERANSINA KATILDI

20 Kas

Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğrencileri 6. Abant Buluşması Programında Yerini Aldı

“Yeni Dünya Düzeni ve Geleceğin Haritası Konferansları” başlığı altında Vuslat Platformu tarafından düzenlenen 6. Abant Buluşması Programı 12-13-14 Ekim tarihlerinde akademi, iş ve siyaset dünyasından ve Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof.Dr. Nigar Demircan Çakar, Prof.Dr. Mehmet Akif Öncü, Dr.Öğr. Üyesi Ahmet Hüsrev Çelik, Dr.Öğr. Üyesi Şahin Çaylı ve Arş.Gör. Talha Fırat ile beraber fakültemiz bünyesinden uluslararası ilişkiler, uluslararası ticaret ve işletme bölümü öğrencilerinin de katılımları ile birlikte üç gün süren konferans bütün katılımcılar için oldukça verimli oldu. Bir yandan öğrencilerimiz konferansta konuşan değerli katılımcıların fikirlerinden yararlanırken, diğer yandan hem programa gelen misafir katılımcılar ile hem de diğer üniversitelerden gelen öğrencilerle birebir tanışma ve fikir alışverişi yapma fırsatı buldular.

İlk olarak İstanbul Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Mahmut Ak açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Cumartesi günü Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan “Güç Dengeleri” adlı konferansını gerçekleştirdi. Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Süleyman Kızıltoprak ise güç dengelerinin değerlendirmesi kısmında fikirlerini sundu. 

Bir başka oturum olarak Biruni Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Adnan Yüksel “İnsan Beyninin Yapısı ve Hangi Beyinler Dünyayı Yönetir?” adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, insan beyninin yapısı ve hangi beyinler dünyayı yönetir adlı konunun değerlendirmesi kısmında düşüncelerini öğrencilerle paylaştı. Öğrencilere bilginin değerini anlatıp elde etmenin yolunun çaba olduğunu vurgulamıştır. Kendisinin ise bir bilgi için iki otobüs iki metro ve bir vapur ile o bilgiye ulaşmanın zorluğunu azim ve çabasını dile getirdi.

Daha sonra Eski Orman Bakanı Osman Pepe Eski Kültür Bakanı Atilla Koç İş adamı Bekir Cansu ve Eski milletvekili İbrahim Halil Çelik köşe sohbetlerinde yer aldı. “Devletlerin Kurulmasında Dinlerin ve Medeniyetlerin Etkisi” adlı konuşmayı  Medeniyetler  İttifakı  Türkiye eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof.Dr. Bekir Karlığa gerçekleştirdi. Argetus Araştırma Başkanı Erol Erdoğan Devletlerin Kurulmasında Dinlerin ve Medeniyetlerin etkisi adlı konuyu değerlendirirken Hungtinton'un medeniyetler çatışması tezinden farklı olarak, medeniyetler arası çatışma yerine etkileşiminin daha fazla olduğunu ifade etti.

Cumartesi gününün son oturumu olarak “Savunma Sanayinin Önemi ve Dünyaya Nizam Vermedeki Gücü” adlı konuşmayı gerçekleştirmek üzere Selçuk Bayraktar orada idi. Selçuk Bayraktar, insansız hava savunma sanayisinde insansız hava aracı (İHA) üreticilerinden Baykar adını verdiği sistemde güvenlik güçlerinin bu alandaki ihtiyaçlarını karşılamak ve aldığı siparişleri kısa sürede teslim etmek için yoğun çalışma yürüttüğünü dile getirdi. Araçları (İHA) sistemleri geliştirici ve üreticisi Baykar’ın Makine Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, "İnsansız savaş uçağını inşallah 2023 öncesi, 1,5 ton yük taşıyabilen daha stratejik görevler yapan insansız hava aracını da inşallah 2019'da uçuracağız" dedi. Bayraktar gençlere güvendiğini ve bundan sonrası için gençlerin ülkesi için çabalaması gerektiğini söyledi. Daha sonra öğrencilere söz hakkı tanıyıp soru cevap şeklinde günü bitirdi.

Pazar günü olan oturumda hukukçu, Azerbaycan Milli Meclisinin 3. Dönem Milletvekili Ganire Paşayeva konuştu. Konferansın, "Türk ve Müslüman Coğrafyasında Ortak Kültürün Önemi" konulu oturumunda sunum yapan Paşayeva, son dönemlerde Türk-Müslüman coğrafyasında ortak kültür ve tarihin önemi konularının çokça konuşulmaya başlandığını söyledi. Paşayeva, farklı dil, din ve kültüre sahip ülkelerin bir araya gelerek Avrupa Birliği'ni kurabildiğine işaret ederek, "Biz neden aynı dil, aynı millet, aynı din, aynı kültür, her şeyi ile aynı olan insanlar bu birliği kuramıyoruz ki? Bu birliği kurarsak bize nasıl bir güç verir. Yapalım bunu. Hepimiz için bunu yapalım. Bunu yapmak zorundayız." ifadelerini kullandı. Paşayeva, tüm Türk devletlerinin aynı acıyı ve derdi paylaştığını ifade ederek, "Mesela en büyüğümüz Türkiye, Her zaman söylüyorum. Türk-Müslüman dünyasının en güçlü kalesi Türkiye’dir. Türkiye bile bunda zorlanıyor. Haksızlıklara ve adaletsizliklere karşı mücadele etmekte zorlanıyor. Bu gücü sağlayacak ne olabilir? Bu gücü sağlayacak tek şey birlik olabilir" diyerek ve Azerbaycan Türkiye kardeşliğini bir kez daha yineleyerek konuşmasına son verdi. Son olarak Pazar günü Vuslat Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Cebeci'nin kapanış konuşması ile konferans sona erdi.